Van pony tot Paralympische droom:
de reis van Demi Haerkens
Biografie
“Mijn grote droom is meedoen aan de Paralympische Spelen. En als ik iets in mijn hoofd heb, zet ik alles op alles om dat voor elkaar te krijgen.”
Het begin: Demi's eerste stappen in de paardensport
De passie voor paardensport bij Demi Haerkens begon al op jonge leeftijd. Op haar vijfde kreeg ze van haar opa haar eerste pony. Het was liefde op het eerste gezicht. Niet alleen genoot ze van het plezier dat ze had tijdens het rijden, maar het had ook een positieve impact op haar handicap. Dankzij haar doorzettingsvermogen en vastberadenheid om te rijden, ondanks haar spier-zenuwziekte HMSN, ontdekte ze al snel dat paardrijden een gunstig effect had op haar kracht, balans, coördinatie en motoriek. Sindsdien heeft Demi's liefde voor de paardensport haar niet alleen geholpen haar fysieke uitdagingen te overwinnen, maar heeft het haar ook op het pad van professionele para dressuur geleid.
De invloed van de HMSN-ziekte op Demi's leven
Op jonge leeftijd werd bij Demi de spier-zenuwziekte HMSN ontdekt, een erfelijke ziekte die ze van haar moeder en oma had geërfd. De ziekte zorgt ervoor dat spieren steeds zwakker worden, wat uiteindelijk kan leiden tot verlamming. Demi heeft hierdoor veel minder kracht in haar lichaam dan anderen, vooral in haar armen en benen. Ze is snel vermoeid en heeft vaak last van spierpijn. Ondanks deze uitdagingen, heeft Demi nooit opgegeven. Ze heeft haar ziekte omgezet in iets positiefs en gebruikt het paardrijden als middel om haar fysieke conditie te verbeteren. Ze is ervan overtuigd dat je met een flinke dosis doorzettingsvermogen alles kunt bereiken, zolang je maar plezier in hebt en in jezelf blijft geloven.
Para dressuur: Demi's kennismaking met de para sport
Ze ruilde haar B-pony in voor een D-pony en begon haar reis naar de top. Demi behaalde meerdere kringkampioenstitels en maakte keer op keer indruk op de Brabantse Kampioenschappen.
Terwijl ze regulier ZZL reed, hoorde Demi steeds meer over para sport. In het begin wilde ze er niets van weten omdat ze dacht dat het een stempel zou drukken op haar handicap. Maar al snel realiseerde ze zich dat para dressuur topsport is en een uitdagende kans voor haar zou kunnen zijn. Op 19-jarige leeftijd, toen ze haar paard kreeg, nam haar avontuur in de para sport serieuze vormen aan. Ze maakte haar wedstrijddebuut en tijdens haar eerste internationale wedstrijd scoorde ze meteen een hattrick. Dit markeerde het begin van haar succesvolle carrière in de para sport, die haar steeds dichter bij haar droom brengt: deelnemen aan de Paralympische Spelen.
​​​​​​​
“Voor mij is opgeven nooit een optie geweest, Het is altijd vallen en opstaan leren en weer doorgaan. Heel mijn leven staat in het teken van de liefde voor mijn paard en de passie voor mijn sport.”
Perfectionisme en discipline: de sleutels tot Demi's succes
Wat Demi Haerkens onderscheidt in de paardensport, is haar diep gewortelde perfectionisme en ijzersterke discipline. Ze traint zes dagen per week, vaak met haar toegewijde trainer, en neemt geen genoegen met minder dan haar allerbeste prestaties. Haar perfectionisme strekt zich uit tot alle aspecten van haar sport, van de verzorging van haar paard tot de fijnste details van haar rijtechniek. Maar het is haar discipline die haar in staat stelt om haar perfectionisme om te zetten in successen. Demi's vermogen om zich volledig te focussen op haar doelen, ondanks de fysieke uitdagingen die haar ziekte met zich meebrengt, is een inspirerend voorbeeld van hoe discipline en doorzettingsvermogen kunnen leiden tot buitengewone prestaties.
​​​​
“Mijn toewijding aan de sport gaat verder dan alleen het behalen van medailles, het omvat ook het zorgvuldige beheer van het welzijn van mijn paard en dat is de hoogste prioriteit.”
​​​
Demi's dagelijkse routine: een leven gewijd aan paarden
Elke dag in het leven van Demi Haerkens draait om paarden. Zes dagen per week traint ze intensief, en de zevende dag is een welverdiende rustdag voor haar en haar paard. Maar zelfs op deze 'rustdagen' is ze volledig betrokken bij de verzorging. Demi's toewijding aan de paardensport houdt niet op bij het zadel. Ze is elke dag bezig met het welzijn van haar paard, zorgt voor zijn voeding, verzorging en training. Thuis kan Demi een beetje een sloddervos zijn, maar als het om paarden gaat, wil ze dat alles tot in de puntjes perfect is.
Het team achter de droom: Demi's onmisbare supportnetwerk
Achter elke succesvolle ruiter staat een sterk team. Voor Demi Haerkens is dit niet anders. Haar ouders, trainer en bondscoach spelen een cruciale rol in haar carrière in de para dressuur. Ze zijn er om haar te ondersteunen, aan te moedigen en te helpen bij haar training. Demi is er dankbaar voor dat ze zulke toegewijde mensen aan haar zijde heeft.
​
Mijn reis zit vol met schitterende momenten die me niet alleen als een topatleet op de kaart hebben gezet, maar ook als een bron van inspiratie voor velen. De hoogtepunten? Die gouden en zilveren plakken die ik in 2022 op het Wereldkampioenschap scoorde, en niet te vergeten, de ongekende drie gouden medailles tijdens het Europees Kampioenschap in 2023.
​​​​​​​
“Mijn band met EHL Daula N.O.P is heel speciaal, Ik kan lezen en schrijven met dat paard en hierdoor zijn wij denk ik samen een gouden combinatie.”
Op weg naar 2024: Demi's droom van de Paralympische Spelen
Demi Haerkens heeft een droom: deelnemen aan de Paralympische Spelen van 2024. Het is een doel dat ze zichzelf stelde toen ze de wereld van para dressuur ontdekte en het is een doel dat ze sindsdien onvermoeibaar heeft nagestreefd. Demi weet dat de weg naar de Paralympische Spelen niet gemakkelijk zal zijn. Het vereist hard werk, toewijding en een onwankelbaar geloof in zichzelf. Maar als er iets is dat Demi in overvloed heeft, is het precies die vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Met de steun van haar team en de liefde voor haar sport, is Demi klaar om elke hindernis te overwinnen die op haar pad komt. Ze zet alles op alles om haar droom te verwezenlijken en kijkt uit naar de dag dat ze haar land kan vertegenwoordigen op het grootste podium van de para dressuur.
​
“Als alles perfect bij elkaar komt op dat ene belangrijke kampioenschap en je wint die gouden medailles is dat een geweldig gevoel. Hier geniet je van maar tegelijkertijd ben ik ook al weer bezig in mijn hoofd met het volgende doel.”